viernes, 15 de junio de 2012

L'arribada de l'estiu, un bon moment per pensar en la sostenibilitat.

L'arribada de l'estiu la marca la nit de Sant Joan (o el dia 21 o 22 de juny, segons caigui l'any) és un bon moment per a pensar en la sostenibilitat de la nostra societat i la nostra contribució a un món millor. Es tracta de l'inici d'una època a la que molts canviaran la rutina diària i disposaran de més hores per a pensar i reflexionar sobre el que fem; i cal que aquest període pugui ser aprofitat per que, quan tornem a endegar la nostra activitat quotidiana, sigui quina sigui aquesta incorporem tot allò que haguem incorporat al nostre comportament.

Com fa temps que no hem introduït noves entrades tampoc seria aquest el moment de cansar al lector amb una llarga exposició sobre el que l'estiu ens pot aportar, tant sols uns exemples i unes propostes que esperem tinguin un efecte durador... més enllà del que es pot trigar en llegir aquest article (si és que la seva lectura no és molt avorrida i ens abandones abans d'arribar al final).

La nit més curta... el dia més llarg

La nit de Sant Joan és la més curta de l'any... i és el dia més llarg, aquell dia que el Sol es lleva poc  abans de les set del matí, i es pon passades les 10 del vespre. En total més de quinze hores de Sol, d'un Sol que (esperem) brilli amb tota la seva força aportant-nos tota la seva energia. Una energia que arrenca amb força cada matí i que a mesura que avancen les hores es fa més i més intensa escalfant l'aire, els terres i les teulades; il·luminant cada racó dels parcs i jardins, entrant a casa nostra per les finestres (... si no hem baixat les persianes o els tendalls) i que intentarà, i a ben segur que aconseguirà fer-nos suar.


...


... una energia que no aprofitarem que, la major part de nosaltres deixarem que es dissipi i es retorni a l'atmosfera. Dedicada a reescalfar una ja reescalfada atmosfera i que en molts casos estarem contribuint a reescalfar amb les sortides d'aire calent dels equips d'aire condicionat, amb els gasos d'escapament dels vehicles, amb un consum desmesurat d'energia, pagada a les companyies energètiques que ens subministren, per cable o canonada energia en forma d'electricitat, gas o combustible. I mentre tant el Sol brillant sobre els nostres caps (possiblement amb alguna que altra gota de suor intentant escapar) aportant-nos una energia gratis, completament gratis i cada dia, tots els dies de l'any.

És interessant pensar-s'ho, si cada dia surt el Sol podem fer uns quants números.
  1. La radiació mitja de Catalunya és de l'ordre de 1.500  kWh/m2 i any
  2. El rendiment d'una placa fotovoltaica  estàndard és de l'ordre del 14%, el que suposa una potència d'uns 100 W/m2
  3. Amb les hores de llum que tenim a Catalunya a l'any cada W instal·lat pot oferir 1,2 kWh a l'any
  4. Per tant, si tenim una teulada de 100 m2, estem desaprofitant 12.000 kWh a l'any
... i ara mira la factura de l'electricitat. Cóm t'ha quedat el cos?

La revetlla: foc i festa

Si encara no ens has fet una comanda de plaques fotovoltaiques per aprofitar l'energia (segur que ho faràs en pocs dies) i tens ganes de gresca, pots seguir llegint.

En primer lloc, el foc.

Aquest any un hivern que ha estat particularment sec i càlid va portar a avançar alguns mesos la temporada d'incendis forestals, i amb tot i això les flames ja s'han emportat moltes hectàrees de bosc per endavant, i als quatre punts cardinals, al Pirineu de Lleida, a l'Empordà, fins i tot a les terres de l'Ebre i al pantà del Foix. Per tant, amb el foc màxima precaució.

Crec interessant recordar els consells de prevenció que any rera any no ens cansem de repetir:
  • No llençar burilles enceses (i millor si anem pensant en deixar de fumar, per que al preu que s'està posant i considerant la situació en el sector sanitari...)
  • Per descomptat, no fer foc, llençar cohets o petards a menys de 500 metres d'un bosc
  • Fer barbacoes només a més de 500 metres del bosc i sempre en llocs autoritzats i amb mataguspires,
  • Protegiu els habitatges: disposeu d'extintors al seu interior i protegiu l'exterior de l'acció d'un foc forestal, evitant que les branques toquin façanes o teulades i netejant les teulades de fulles seques.
  • Establiu un perímetre de 25 metres al voltant dels nuclis de població enfrontats a masses forestals en que aquesta estigui aclarida.
Consulteu el Pla d'Emergència Municipal i indiqueu les necessitats especials que pogueu tenir de cara a un possible confinament o evacuació.

i finalment, si desprès de llegir això (i amb l'ampolla d'aigua a la mà) vols preparem la revetlla.. prepara't, per que tenim preparada una sorpresa que permetrà que gaudeixis més temps i que en el moment de recollir no hagis de tenir remordiments.

Sovint quan es fan revetlles, festes d'escoles i celebracions, familiars o socials emprem productes d'un sol ús, i en acabar, algú deixa anar allò de:

... recicleu?
i moltes vegades la resposta és: Avui no, que és festa!

Serà per a tu, per que la resta del planeta està de dol!.

Amb les festes, tones de residus van als abocadors, a les incineradores i passen a reduir la capacitat del nostre planeta per a rebre tots els residus que generem. Aquest any us proposem fer-ho una mica diferent.

Utilitzeu plats, gots i coberts compostables.

D'aquesta forma en acabar la festa només haureu de retirar les ampolles de vidre, per posar-les en el contenidor verd, les llaunes de les begudes i les olives i els envasos de les patates, els "ganxitos" i les avellanes, que podreu dipositar en el contenidor groc; els papers i cartrons al contenidor blau; i la resta, tota la resta, al contenidor d'orgànica (aquell tant petit i que la gent no sap què hi va a dintre) o, molt millor en el nostre propi compostador, o el comunitari, d'on d'aquí a uns mesos podrem obtenir adob per les plantes, just quan més ho necessiten.

... I el contenidor de rebuig? Realment estem en condicions de rebutjar res?

i no ens diguis que no saps on adquirir el teu compostador domèstic i la vaixella compostable... encara no ho has endevinat? per què no truques i t'ho diem?

Només hi ha un Planeta, i si no comencen a aplicar un Pla B haurem de començar a buscar un Planeta B (i hores d'ara no l'hem trobat)



Bon estiu!